Jakie wino do grzańca?

Jakie wino do grzańca?

Grzaniec to niezawodny wybór na chłodne wieczory. Nie tylko rozgrzewa, ale i tworzy niesamowitą atmosferę. W dodatku jest zdrowy i potrafi wspaniale podnieść odporność naszego organizmu. Jakie wino wybrać do grzańca?

Białe czy czerwone?

Grzaniec zazwyczaj kojarzy nam się z masywnym, szkliwionym kubkiem wypełnionym ciemnym, bordowym płynem. Jednak nie każdy gustuje w czerwonym winie https://vinifera.pl/pl/menu/czerwone-153.html. Czy takie osoby muszą zrezygnować z picia rozgrzewającego trunku? Otóż nie. Wbrew powszechnej opinii, grzańca można wykonać również przy użyciu białego wina.

Białe wino

Białe wino sprawdza się w roli grzańca równie dobrze, co czerwone. Co więcej – przy jego wyborze panuje tu ogromna dowolność. W zależności od preferencji możemy sięgnąć po wino słodkie lub wytrawne. Często w roli białego grzańca podawany jest także cydr. Jako że białe wino najczęściej wybierają osoby preferujące subtelniejszy smak i niższą zawartość alkoholu, biały grzaniec często przyrządzany jest po rozrobieniu trunku. Bardzo dobrze do tej roli nadają się wszelkie soki cytrusowe, a zwłaszcza pomarańczowy lub mandarynkowy.  Należy mieć na uwadze, że białe wina https://vinifera.pl/pl/menu/biale-152.html są bardzo delikatne w smaku. O ile przy winie czerwonym wysoka temperatura nierzadko jest w stanie wydobyć z napoju nowe, dodatkowe nuty, o tyle wino białe raczej straci większość smaku. Dlatego przygotowując grzańca na białym winie pamiętajmy o tym, by dobrze go doprawić.

Czerwone wino

Jakie wino do grzańca?Jednak nie da się ukryć, że tradycyjnie grzaniec przygotowywany jest z czerwonego wina. Co więcej, to właśnie wino decyduje o jego podstawowym smaku, warto wybrać więc takie, które doskonale współgrało będzie z typowymi dla grzańca dodatkami. Prawdopodobnie wszyscy mamy swoje preferencje co do ulubionego wina. Niektóre osoby lubią wina słodkie, inne rozkoszują się trunkami o wytrawnym smaku. Do grzańca jednak najlepiej nadawać się będzie wino ze środka skali. Chodzi tu oczywiście o wino półsłodkie, lub półwytrawne. Takiego rodzaju wino daje nam największe pole do popisu. W zależności od indywidualnych preferencji, możemy dodatkowo zakwasić je sokiem lub plasterkami cytryny, albo przeciwnie – dosłodzić miodem lub cukrem trzcinowym.

Wśród win czerwonych znajdziemy takie, które szczególnie dobrze sprawdzają się do bazy pod grzańca. Grzańca najlepiej jest więc robić z win następującego pochodzenia:

  • Chilijskie,
  • Portugalskie,
  • Hiszpańskie,
  • Węgierskie.

Jeśli jednak nie mamy takowego pod ręką, przy odrobinie inwencji twórczej dotyczącej doboru przypraw nada się też każde inne.

Grzaniec bezalkoholowy

Choć mało kto nie lubi grzańca, to wiele osób nie przepada za alkoholem. Często zdarzają się też sytuacje, w których jego spożywanie jest nieodpowiednie lub wręcz nieodpowiedzialne. Czy takie osoby muszą zrezygnować z picia grzanego wina? Okazuje się, że nie.

Rynek win bezalkoholowych coraz bardziej się rozrasta. Oznacza to, że coraz częściej znajdziemy w sklepach bezalkoholowe warianty naszych ulubionych win. Chociaż wciąż asortyment nie jest tak duży, jak w przypadku standardowych, alkoholowych trunków, to wciąż jest w czym wybierać.

Pamiętajmy więc, by wybierać uważnie i kierować się podobnymi zasadami, co przy wyborze wina do grzańca alkoholowego. Jeśli chcemy, by podgrzewanie napoju wydobyło jego smak, niech będzie to więc raczej wino czerwone. Przy białym ten smak możemy po prostu utracić.

Podobnie jak w przypadku standardowego grzańca, również tutaj najlepiej sprawdzą się wina półwytrawne lub półsłodkie. To właśnie takie możemy najłatwiej przyrządzić według własnych preferencji.

Gotowe grzane wina

Jeśli nie czujemy się na siłach, by komponować własną mieszankę dodatków i przypraw, to nic straconego. Producenci trunków już dawno wyszli nam naprzeciw, udostępniając gotowe grzane wina.

W butelce obłożonej etykietą wskazującą na gotowe wino znajdziemy więc nie tylko sam napój, ale także wszystkie niezbędne do przygotowania grzańca dodatki. Zazwyczaj będą to tutaj przyprawy, zioła oraz esencje innych aromatów lub smaków. Co ciekawe, tego typu grzańce możemy kupić również w wersji bezalkoholowej. Takie wino wystarczy przelać do wybranego naczynia i podgrzać, aby było gotowe.

Jeśli nie chcemy kupować gotowego grzańca w butelce, ale też nie chcemy się przepracowywać komponując wszystko samodzielnie, znajdziemy także rozwiązanie, które znajduje się w połowie drogi między tymi dwiema opcjami. Są nim gotowe mieszanki przypraw do grzańca. Zawierają one zioła, przyprawy i cukier w odpowiedniej ilości, by stworzyć podstawową wersję grzanego wina. Wystarczy wlać ulubione wino do garnka, dosypać przyprawę i podgrzać.

Jak przyrządzić grzane wino?

Przyrządzanie grzanego wina jest bardzo proste. W podstawowej jego wersji wystarczy podgrzać je do temperatury pomiędzy 60 a 80 stopni Celsjusza. Jest to ważne, ponieważ powyżej górnej granicy tej temperatury wino zaczyna tracić smak i aromat. Na szczęście bez problemu i naprawdę tanio kupić możemy termometr kuchenny, który umożliwi nam sprawdzenie ile stopni ma podgrzane wino.

Następnie należy do wina dodać pozostałe składniki według własnych preferencji. Tradycyjnie są to zazwyczaj przyprawy korzenne oraz owoce cytrusowe, śliwki, rodzynki lub jabłka z dodatkiem miodu.

Vinifera wina francuskie
Księdza Piotra Ściegiennego 57/3
70-354 Szczecin
500058158
vinifera.pl

 

Comments are closed.