Plusy i minusy cateringu dietetycznego

Plusy i minusy cateringu dietetycznego

Plusy i minusy cateringu dietetycznego – na temat diet narosło wiele mitów. Niektórzy witają firmy cateringowe jako doskonałe rozwiązanie pomagające w odchudzaniu, podczas gdy inni ostrzegają, że firmy oszczędzają na produktach, serwują klientom nieświeże warzywa i nigdy nie wiesz, co masz na talerzu. O co chodzi? Jakie są plusy i minusy diety? Co najważniejsze, na co należy zwrócić uwagę przed wyborem firmy cateringowej?

Co to jest catering dietetyczny?

Firmy oferujące posiłki dietetyczne (lub posiłki w pudełkach) przygotowują zbilansowane posiłki, które mają pomóc w utracie wagi lub zapewnić przyzwoite posiłki dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie. Posiłki są często podzielone na różne oceny kaloryczne i rodzaje, takie jak posiłki wegetariańskie, wegańskie lub bezglutenowe. Niektóre firmy na życzenie klientów zapewniają spersonalizowane diety i konsultacje z profesjonalnymi dietetykami.

Firmy cateringowe obiecują serwować klientom określoną liczbę posiłków o określonych porach dnia. Zwykle jest cztery/pięć posiłków. Posiłki mogą być dostarczane codziennie lub od pięciu do sześciu dni w tygodniu.

Dieta i catering – zalety

Posiłki dietetyczne mogą być świetnym rozwiązaniem dla osób zapracowanych, które dużo ćwiczą, nie mają zbyt wiele czasu na zakupy odpowiednich produktów i przygotowywanie pełnowartościowych posiłków w domu. Osoby, które nie mają wiedzy w zakresie doboru odpowiedniego produktu, zapotrzebowania na witaminy czy obliczenia kaloryczności posiłku nie muszą się martwić, ponieważ pracownicy firmy cateringowej wszystko obliczą i przygotują gotowe menu.

Plusy i minusy cateringu dietetycznego
Plusy i minusy cateringu dietetycznego

Dieta, ponieważ zwalnia nas z obowiązku robienia zakupów i gotowania, sprawia, że ​​nie będziemy ciągle kuszeni do kupowania niezdrowych przekąsek. Jest to ważne dla osób starających się schudnąć i zmienić swoje nawyki. Ponadto, ponieważ posiłki dostarczane są o określonych porach dnia, rzadziej decydujemy się na szybki posiłek po wyjściu z pracy, ponieważ będziemy mieć w głowie wiadomość, że wkrótce dotrze do nas obiadokolacja. Typowy dzienny plan pięciu posiłków znacznie zmniejszał prawdopodobieństwo „głodu kojota” i prawdopodobieństwo kupowania cukierków. Głód jest powszechny wśród osób, które nie mają czasu na przygotowywanie zdrowych, pożywnych przekąsek w ciągu dnia i szukają czegoś, co zmniejszy ssanie w żołądku. Więcej wolnego czasu możemy poświęcić na ćwiczenia fizyczne, które mogą zdziałać wiele dla poprawy naszego zdrowia i wyglądu. Drugą, ale ważną zaletą cateringu dietetycznego jest różnorodność smaków. Każdego dnia możemy liczyć na dobrą zabawę (oczywiście z dobrą obsługą gastronomiczną). Może to również zachęcić nas do kontynuowania diety.

Dieta i catering — minusy

Głównym minusem jest znaczne ograniczenie, jeśli nie rezygnacja całkowicie, z wypadów do restauracji ze znajomymi. Trudno nam zjeść lunch z kolegami, jeśli czeka na nas pudełko z jedzeniem.

Kolejnym problemem jest określenie jakości danego posiłku. Ostatecznie nie mamy możliwości sprawdzenia, czy wszystkie produkty składające się na dany posiłek rzeczywiście pochodzą ze źródeł, które obiecuje firma cateringowa, np. jeśli chcemy jeść wyłącznie jajka z ekologicznych upraw lub warzywa od lokalnych rolników. W takim przypadku pozostaje nam tylko zaufać, że firma nas nie oszukuje. Nie wiemy też, czy pierwszy posiłek (np. zawarty w pakiecie próbnym) rzeczywiście odzwierciedlał jakość posiłków, które otrzymaliśmy po miesiącu od wykupienia usługi. W końcu mogą to być tylko „przynęty” i później skończymy z źle doprawionymi, nieciekawymi potrawami. Problemem dla niektórych osób może być również brak kontroli nad tym, co danego dnia znajduje się na ich talerzu. Jeśli masz ochotę na konkretną rzecz od wielu dni, a w pudełku jest coś innego, łatwo jest złamać postanowienie, by złapać przekąskę.

Ostatnim minusem, o którym należy wspomnieć, jest cena posiłków cateringowych. Jest drogi, więc nie każdego na niego stać. Ceny obejmują dostawę, usługę i produkt. Im bardziej urozmaicona dieta, tym wyższa cena.

Diety odchudzające – jak wybrać?

Na początku powinniśmy odrzucić wszelkie wyjątkowo tanie oferty. Jak wspomniano powyżej, jedzenie nie jest tanie, więc do tanich ofert należy podchodzić ostrożnie. Jeśli masz taką możliwość, warto sprawdzić, skąd firma bierze produkt. Najlepszym zakładem jest firma, która kupuje od lokalnych dostawców i rolników. Ponadto, jeśli firma oferuje pakiety degustacyjne i konsultacje dietetyczne, możemy uznać ją za bardziej godną uwagi niż firma, która takich opcji nie oferuje.

Comments are closed.